Eritritols: Latvijas slavenību iecienītais saldinātājs, kas nemaz nav tik veselīgs

Eritritols, populārs nulles kaloriju saldinātājs, ko izmanto daudzos pārtikas produktos ar zemu ogļhidrātu saturu un zemu kaloriju daudzumu, varētu būt saistīts ar sidrs un asinsvadu saslimšanu risku, liecina jauns pētījumi. Arī Latvijas slavenības, piemēram, aktrises Rēzija Kalniņa un Lelde Dreimane, to izmanto savās ikdienas maltītēs. Aktrises ar šo saldinātāju pirmo reizi iepazīstināja arī raidījumā “Šefu gaidījāt?” šefus Māri Jansonu un Raimondu Zommeru. Portāls “tv3.lv” skaidro, kas ir šī viela un kad to lietot vai nelietot.

Jauna pētījuma rezultāti ir likuši dažiem ekspertiem mudināt cilvēkus samazināt patērēto cukura aizstājēju daudzumu. Uztura speciāliste, V/c Vivendi, Klīnikas EGV, Rīgas Stradiņa Universitātes eksperte Eva Kataja portālam “tv3.lv Dzīvesstils” skaidroja: “Pētījums par eritritolu bija ar mazu izlasi, pēc tā es neizdarītu secinājumus par tā kaitīgumu, bet paliktu veselīgi piesardzīga. Nelielos apjomos vai neregulāri lietots tas noteikti ir drošs,” uzskata eksperte.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Šo saldinātāju iecienījuši daudzi. Tostarp arī Latvijā populāras personas. TV3 raidījumā “Šefu gaidījāt” aktrises ar eritritolu iepazīstināja gan skatītājus, gan šefpavārus.

Šefpavārs Māris Jansons raidījumā “Šefu gaidījāt?” kopā ar diriģentu Aināru Rubiķi.  FOTO: EKRĀNUZŅĒMUMS

Raidījumā “Šefu gaidījāt?” šefpavārs Māris Jansons pirmo reizi par eritritolu uzzināja pie diriģenta Aināra Rubiķa un aktrises Rēzijas Kalniņas, kura to sauc par “bezcukuriņu”.

Šefpavārs Raimonds Zommers pie aktrises Leldes Dreimanes raidījumā “šefu gaidījāt?”. FOTO: EKRĀNUZŅĒMUMS

Savukārt šefpavāru Raimondu Zommeru ar šo saldinātāju iepazīstināja aktrise Lelde Dreimane. Šefpavārs atklāja, ka viņam ir slikta pieredze ar cukura aizvietotājiem, un viņš kā piemēru minēja stēviju, kuru varot likt un likt, bet nebūs vajadzīgās garšas ēdienam. Raimonds neslēpa, ka par eritritolu dzird pirmo reizi un nekad neko ar to nav gatavojis.

Raidījumā Raimonds kopā ar Leldi pagatavoja brokastu pārslas šokolādes un zemesriekstu sviestā ar ananasiem. Aktrise pastāstīja, ka kādu laiku ieturēja keto diētu. Arī jau minētajā pētījumā arī tiek minēts, ka eritritols tiek izmantots keto produktos.

Video šefpavāru pirmā reakcija, iepazīstoties ar modīgo saldinātāju: 

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Taujāta par eritritolu un citiem saldinātājiem, uztura speciālisti Evu Kataju, saka: “Nelielos apjomos vai neregulāri lietots tas noteikti ir drošs,” skaidro uztura speciāliste.

“Eritritols ir cukurspirts, kas satur krietni mazāk kaloriju nekā cukurs, turklāt labvēlīgi ietekmē zobu veselību,” skaidro E. Kataja.

Eva Kataja,
uztura speciāliste

“Nezinu, vai to iesaka visi uztura speciālisti. Es neiesaku aizstāt cukuru ar saldinātājiem. Drīzāk mainīt uztura paradumus tā, lai cukuru tik izteikti vairs neprasās. Tas ko uztura speciālisti gan iesaka, ir ikdienā uzņemt ne vairāk par 25 gramiem pievienotā cukura.”

Domājot par veselīgu ikdienas maltīti, vaicājām, kādus citus veselīgus cukura aizstājējus viņa ieteiktu lietot.

Eva Kataja,
uztura speciāliste

“Es negribētu ieteikt citus cukura aizstājējus, bet gan vispār vērst uzmanību uz to, cik daudz saldo garšu mēs ikdienā gribam uzņemt. Ja man jautātu par cukura aizstājēju, visticamāk, ieteiktu ēst vairāk augļu un ogu. Lūk, tas būtu lielisks pievienotā cukura aizstājējs, kas nāk komplektā ar enerģiju, vitamīniem, antioksidantiem un galu, galā arī ar garšas baudījumu.”

Pētījums par eritritolu, kas saista saldinātāju ar nopietnām saslimšanām

Portāls “Health” apkopojis informāciju par pētījumu, kas tika publicēts žurnālā “Nature Medicine“, kurā tika pētīts cirkulējošais eritritola līmenis asins paraugos vairāk nekā 4000 cilvēkiem, un konstatēts, ka tiem, kuriem ir visaugstākais līmenis, bija vislielākais sirds un asinsvadu slimību risks trīs gadu laikā.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

“Mēs laika gaitā sekojām pētījumā iesaistītajiem un novērojām, kam attīstījās neletāla sirdslēkme, neletāls insults vai kuri nomira,” žurnālam “Health” pastāstīja vecākais pētījuma autors Stenlijs Heizens (Stanley Hazen) profilaktiskās kardiovaskulārās medicīnas speciālists Klīvlendas klīnikā.

Stenlijs Heizens,
profilaktiskās kardiovaskulārās medicīnas speciālists Klīvlendas klīnikā

“Eritritols paredzēja palielinātu miokarda infarkta, insulta vai nāves risku visās pārbaudītajās apakšgrupās.”

Lai gan vajag vairāk pētījumu, šīs ziņas var būtiski ietekmēt ar eritritolu saldinātu pārtikas produktu ražošanu, kas bieži tiek ieteikti cilvēkiem ar cukura diabētu un aptaukošanos, un galu galā var novest pie jauniem uztura ieteikumiem par eritritolu cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimību risku.

Lūk, kas jāzina un ko eksperti iesaka, ja mākslīgais saldinātājs ir daļa no jūsu ikdienas uztura.

Kas ir eritritols?

Lai gan eritritols pirmo reizi tika identificēts 1852. gadā, tas ir kļuvis par galveno virzienu Amerikas pārtikas pārstrādē tikai pēdējos gados, pievienojot saldumu dzērieniem, auzu pārslām, konditorejas izstrādājumiem un citiem.

Tā kā alternatīvais saldinātājs gandrīz nesatur kalorijas vai ogļhidrātus, tas tiek uzskatīts par glābjošu līdzekli cilvēkiem, kuri ievēro diabēta, ketogēnas vai mazkaloriju ēšanas plānus. “Atšķirībā no parastā cukura, nav konstatēts, ka tas paaugstina glikozes vai insulīna līmeni asinīs,” izdevumam “Health” teica Erina Palinski-Vade (Erin Palinski-Wade) grāmatas “2 dienu diabēta diētas” (“2 Day Diabetes Diet”) autore.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Eritritols, ko apstrādā, fermentējot kukurūzu, nav tik salds kā niedru cukurs, taču daudzi cilvēki to uzskata par pieņemamu alternatīvu.

Erina Palinski-Vade,
grāmatas “2 dienu diabēta diētas” autore

“Tam ir 70% no parastā cukura salduma, bet bez pēcgaršas, ko var radīt daži mākslīgie saldinātāji. Tā kā eritritols ir līdzīgs tilpums un salduma līmenis, tas ir vienkāršs galda cukura aizstājējs receptēs.”

Papildus šīm priekšrocībām eritritols tika uzskatīts par izcilu alternatīvu saldinātāju tā ierobežoto blakusparādību dēļ. Tā kā organisms nespēj ļoti labi pārstrādāt eritritolu, tas uzsūcas asinsritē un izdalās ar urīnu.

“Tādēļ tas rada tikai nelielu glikēmiskā indeksa (GI) diskomfortu atšķirībā no daudziem citiem cukura spirtiem, kas lielos daudzumos var izraisīt gāzes un vēdera uzpūšanos,” sacīja Palinski-Vade.

Cilvēki arī dabiski rada eritritolu nelielā daudzumā, un, savienojot to ar uztura eritritolu, savienojums var uzkrāties organismā. “Eritritols veidojas ikviena cilvēka šūnās, tāpat kā holesterīns,” sacīja Dr. Heizens.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Stenlijs Heizens,
profilaktiskās kardiovaskulārās medicīnas speciālists Klīvlendas klīnikā

“Tāpat kā holesterīns, mēs redzam, ka eritritols ir sirds slimību riska marķieris.”

Lai gan alternatīvi saldinātāji, piemēram, eritritols, ir izplatīti Amerikas pārtikas rūpniecībā, tos ir grūti izmērīt, un tiem nav īpašu produktu marķēšanas prasību. Galu galā eritritolu uzskata par vispārēji drošu (Generally Recognized As Safe )(GRAS), kas liecina, ka nav nepieciešami ilgtermiņa drošības pētījumi.

Eritritols, kas saistīts ar paaugstinātu kardiovaskulāro risku

Dr. Heizens un viņa kolēģi vispirms pētīja eritritola līmenim vairāk nekā 4000 cilvēka asins paraugos no 2004. līdz 2011. gadam, kas tika ņemti gan no amerikāņiem, gan no eiropiešiem.

Pirmajā grupā, kurā bija aptuveni 1100 cilvēku, kuriem tika veikta sirdsdarbības riska novērtēšana, pētnieki pētīja eritritola līmeni asins analīžu rezultātos. Jo vairāk eritritola ir cilvēka asinsritē, jo lielāka ir iespēja trīs gadu laikā ciest no smagām sirds un asinsvadu slimībām.

Pamatojoties uz šiem rezultātiem, pētnieki aplūkoja papildu grupas — aptuveni 2150 cilvēku ASV un vairāk nekā 800 cilvēkus Apvienotajā Karalistē — un atrada līdzīgus rezultātus.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

“Mūsu validācijas grupās asins eritritola augšējai kvartilei bija aptuveni divas reizes lielāka iespēja, ka trīs gadu novērošanas laikā attīstīsies MACE, salīdzinot ar apakšējās kvartiles subjektiem,” izdevumam “Health” teica pētījuma pirmais autors, medicīnas doktors Marko Vitkovskis. (Marco Witkowski)

Pēc tam, kad tika apstiprināts, ka asinīs cirkulējošā eritritola augstāks līmenis izraisīja paaugstinātu kardiovaskulāru notikumu risku, pētnieki mēģināja noskaidrot, vai eritritols ietekmē trombocītu darbību vai asins recekļu veidošanās mehānismu. Gan cilvēka asinīs, gan peļu asinīs pievienotais eritritols izraisīja trombocītu aktivitāti un palielināja asins recēšanu.

Stenlijs Heizens,
profilaktiskās kardiovaskulārās medicīnas speciālists Klīvlendas klīnikā

“Eritritola pievienošana veselu brīvprātīgo asinīm ātri maina trombocītu darbību, padarot tos vairāk pakļautus recekļu veidošanās.”

Dr. Heizens atzīmēja, ka asins recekļi var bloķēt artērijas, kas ved uz sirdi vai smadzenēm, kas pēc tam var izraisīt sirdslēkmi vai insultu, tādējādi izskaidrojot iespējamo saikni starp eritritolu un galvenajiem sirds notikumiem.

Visbeidzot, pētnieki vēlējās uzzināt, kā lieli eritritola daudzumi, piemēram, tie, kas atrodami “nulles kaloriju” vai “keto” pārtikas produktos un dzērienos, ietekmē cirkulējošo eritritola līmeni asinīs neilgi pēc iedarbības.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Pēc tam, kad astoņu cilvēku grupai tika doti ar eritritolu saldināti dzērieni, kas pagatavoti no 30 g eritritola (līdzīgs daudzums, kāds būtu puslitrā keto saldējuma), pētnieki novēroja ārkārtīgi paaugstinātu līmeni asinīs, kas saglabājās paaugstināts vairāk nekā divas dienas.

Kopumā jaunais pētījums liecina par ļoti skaidru saikni starp eritritolu, asins recēšanu un kardiovaskulāro risku, un eksperti cenšas veikt vairāk pētījumu, lai izpētītu eritritolu un tā ietekmi uz veselību.

Vai tas nozīmē, ka vajadzētu izvairīties no eritritola?

Jaunais pētījums var šķist satraucošs, jo īpaši, ja jūs apzināti regulāri lietojat eritritolu, taču ir svarīgi atzīmēt, ka tas tikai parādīja saistību starp eritritolu un sirds un asinsvadu slimību risku, nevis cēloņsakarību. Pētnieki arī teica, ka ir nepieciešami papildu pētījumi, lai apstiprinātu konstatējumus lielākā populācijā.

“Papildu konstatējums, ka paaugstināta trombocītu reaktivitāte un agregācija tika novērota indivīdiem ar augstāku cirkulējošā eritritola līmeni, norāda uz ticamu darbības mehānismu, taču tas nepierāda cēloņsakarību,” Elizabete Klodasa (Elizabeth Klodas) padomes sertificēta kardioloģe, preventīvās kardioloģijas klīnika netālu no Mineapolisas un “Step One Foods” dibinātāja pastāstīja “Health”.

Palinski-Vade arī norādīja, ka pētījumā īpaši netika pētīts eritritola patēriņš uzturā un ka tā subjekti jau bija pakļauti nevēlamu kardiovaskulāru notikumu riskam.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Taču doktors Vitkovskis un laboratorijas maģistrants Hazens, uzskata, ka viņu komandas pētījumi liek ievērot piesardzību, lietojot eritritolu pārtikā.

“Mūsu pētījumi liecina, ka augstā līmenī, piemēram, keto pārtikas produktos, kas saldināti ar eritritolu, eritrits asinīs palielinās 1000 reižu un vairākas dienas saglabājas krietni virs sliekšņa, kas saistīts ar paaugstinātu recēšanas risku,” teica viņi.

Ja jums ir sirds un asinsvadu slimību riska faktori un eritritols līdz šim ir bijis jūsu uztura sastāvdaļa, iespējams, tas jāpārrunā ar savu ārstu, taču ne vienmēr ir jāveic pasākumi, lai novērstu iepriekšējo patēriņu.

Elizabete Klodasa,
sertificēta kardioloģe

“Ertritolam nav “pretindes”, un jūs nevarat atgriezt to, ko esat ēdis agrāk.”

Runājot par to, vai turpināt ēst pārtiku ar eritritolu, jo īpaši, ja jums ir sirds un asinsvadu slimību riska faktori, bet pat tad, ja jums nav, eksperti iesaka samazināt uzņemšanu.

Elizabete Klodasa,
sertificēta kardioloģe

“Neatkarīgi no tā, vai jums ir sirds slimību riska faktori, vai esat citādi vesels, produktīvāka rīcība būtu mēģināt samazināt eritritola un, iespējams, arī citu cukura spirtu iedarbību.”

Tāpat kā lielākajā daļā lietu, alternatīvu saldinātāju gadījumā galvenais ir mērenība. “Runājot par pievienoto saldinātāju, labākā prakse ir saglabāt mērenību ar visiem pievienotajiem saldinātājiem, gan kaloriju, gan nekaloriju,” sacīja Palinski-Vade.

Erina Palinski-Vade,
grāmatas “2 dienu diabēta diētas” autore

“Ja jums ir augsts sirds un asinsvadu slimību risks, konsultējieties ar savu ārstu un sertificētu dietologu, lai noskaidrotu, kas varētu būt piemērotākais saldinātājs.”

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm