Saņem paziņojumu par svarīgākajām ziņām, līdzko tās ir publicētas tv3.lv! Pieteikties
Cik zinātniski pamatota ir pārtrauktā badošanās, skaidro uztura speciālistes
Mūsdienās ēdiens kļuvis gandrīz vai par kulta lietu – mēs par to daudz domājam, rūpīgi pētām, kas ir tas, ko mēs ēdam, cikos un kad ēdam. Daudzi praktizē arī pārtraukto badošanos jeb atteikšanos no ēdiena uz zināmu laika sprīdi. Bet vai tam ir zinātnisks pamats, TV3 sarunu šovā “Zilonis studijā” skaidro uztura speciālistes.
Pārtrauktā badošanās jeb pārtrauktā gavēšana nav zinātniski pierādīts uztura uzņemšanas virziens, bet šajā jomā veikti pētījumi, un tie apliecina, ka šis ir “diezgan labs veids, kā zaudēt lieko svaru”, sarunu šovā “Zilonis studijā” saka uztura speciāliste, uzturzinātnes maģistre Ksenija Andrijanova.
“Jāuzsver gan viena lieta – šis ir labs veidā tādā ziņā, ka cilvēks saņem diezgan ātrus un noturīgus rezultātus, kas kādu laiku saglabājas. Bet to pašu rezultātu var iegūt, izmantojot citas svara samazināšanas metodes, piemēram, skaitot kalorijas.
No svara samazināšanas viedokļa šī ir efektīva, viegli pielietojama metode. Vai šīs metode ir kaitīga, atkarīgs no organisma stāvokļa. Daudziem tas ir īsts atklājums, dažiem tā neder un viņi, iespējams, sabojā kādu orgānu vai orgānu sistēmu, to ievērojot,” stāsta uzturzinātnes maģistre.
“Šajā jautājumā man patiesībā ir diezgan fascinējoša pieredze, jo es pēc pacienta sūdzībām, pēc viņa pirmo dienu dienasgrāmatas ierakstiem, es varu pateikt, kas ir tas, ko viņš ir kultivējis un praktizējis. Diemžēl tas, ko es redzu, šī metode ārkārtīgi bieži saistās ar pārēšanos, jo šajās dažās stundās, kurās drīkst ēst, ir nenormāli lielas kvantitātes ēdiens jāuzņem, lai uzņemtu nepieciešamās kalorijas, un to ir grūti izdarīt. Tieši tāpēc ir svara samazinājums, jo cilvēks vienkārši nevar iestūķēt to milzīgo ēdiena kvantumu.
Savukārt tas ir kaut kas kas tāds, ko, ja cilvēks turpina ilgstoši un pēc tam atsāk ēst pilnvērtīgi jeb dienas stundās pirms un pēc šī intervāla, tad mēs redzam, ka pārēšanās ir ļoti normalizējusies, bet problēma ir tāda, ka vainas sajūta gan nekur nepāriet – doma, ka nevajadzētu, nedrīkstētu.
Tā ka manā pieredzē tai ir daudz vairāk problemātikas nekā pozitīvu ieguvumu, jo, ja mēs runājam par diētām un ēšanas trendiem, tad ir jautājums: kas notiek ilgtermiņā. Un ilgtermiņā neko labu parasti neieraugām,” sarunu šovā “Zilonis studijā” saka uztura speciāliste Aija Libere.
Pilno diskusiju par dažādu produktu ierobežošanu un atteikšanos no tiem savas pārliecības dēļ var noskatīties šeit.

Ja arī tev ir pieredze vai pārdomas par sarunu šovā runāto, aicinām dalīties ar savu viedokli šā raksta komentāros. Raidījuma mērķis ir vairot toleranci un izpratni sabiedrībā.
“tv3.lv” aicina būt iecietīgiem un empātiskiem kā reālajā, tā digitālajā vidē, rakstot komentārus. Atgādinām, ka arī komentāros pausto viedokli un tā rakstītājus regulē normatīvie akti.
Sarunu šovu “Zilonis studijā” no pirmdienas līdz ceturtdienai pulksten 17 skaties kanālā TV3 un pēc tam arī portālā “tv3.lv” un platformā “TV3Play”, kur pieejams arī viss raidījuma arhīvs.
Sarunu šovā “Zilonis studijā” Agnese Drunka un Oskars Lepers aicina dažādu jomu pārstāvjus, lai diskutētu par ērtiem un ne tik ērtiem tematiem, par kuriem reizēm vairāmies runāt publiski.
Piesaki savu “ziloni” – tēmu, par kuru vēlētos dzirdēt kādā no 2.sezonas raidījumiem!
Ziņo par kļūdu rakstā
Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.
Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!