Atbild eksperte: kas labs ir bietēs, vai bietes ir alerģiskas

Sarkanā biete ir viens no pēdējiem dārzeņiem, kas tiek novākts no lauka un tagad tiek gatavotas zupās, salātos un pat saldajos braunijos. Uztura speciāliste Eva Kataja “tv3.lv Izklaide” atklāj, kas labs ir sarkanajās bitēs.

2022. gada 28. oktobrī 8:14

“Bietēs ir diezgan plašs vitamīnu un minerālvielu klāsts, bet visvairāk tās saturēs tieši folātus, mangānu, varu, kāliju, magniju un dzelzi. Tās satur salīdzinoši maz kaloriju un primāri būs ogļhidrātu avots. Tās satur arī 2 gramus šķiedrvielu uz 100 g,” stāsta Eva.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Dārzenis savas labās īpašības var zaudēt, ja mēs to nepareizi pagatavosim, tāpēc svarīgi ir noskaidrot, kādas bietes būs labākās uzturā – svaigas, vārītas vai ceptas?

uztura speciāliste Eva Kataja

“Bietes vislabākās būs tādā formā kādā jūs tās varēsiet regulāri iekļaut uzturā. Visērtāk, manuprāt, ir ēst vārītas bietes vai krāsnī ceptas.”

Daudzās biešu receptēs ir piena produkti, piemēram, klasiskā aukstā zupa, bietes ar ķiplokiem un krējumu/majonēzi, bietes un siers, bet esmu dzirdējusi, ka bietes neiesaka ēst kopā ar piena produktiem, šajā jautājumā Eva ir kodolīga: “Nezinu iemeslu, kāpēc bietes nevarētu ēst ar piena produktiem. Var.”

Sarunā Evai atklāju, ka esmu lasīju, ka bietes attīra asinis, palīdz smadzeņu darbībai, gremošanas sistēmai, vai tam ir kāds pamatojums.

uztura speciāliste Eva Kataja

“Bietes satur nitrātus, kas var palīdzēt samazināt asinsspiedienu un attiecīgi uzlabot sirds-asinsvadu sistēmas veselību. Bietēs esošajiem betalaīniem piemīt pretiekaisuma īpašības, kas teorētiski ir noderīgi pie dažādām hroniskām iekaisīgām slimībām. Tā kā bietes ir šķiedrvielu avots, tad tās var veicināt gremošanas sistēmas veselību.”

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Ja bietes ir tik daudz labu īpašību, tad jau tās var ēst visi. Vai tomēr sarkanās bietes varbūt alerģiskas un būs cilvēki, kas tās nevarēs ēst?

uztura speciāliste Eva Kataja

“Pret bietēm alerģija ir ļoti reti. Personīgi praksē, 10 gadu laikā, neesmu saskārusies ar alerģiju pret bietēm.”

No biešu vēstures

  • Galda biešu savvaļas formu vēl tagad var sastapt no Vidusjūras līdz Melnās jūras piekrastei. Eiropā tās īpaši populāras kļuva 17. – 18. gadsimtā, taču tad kultivēja tikai galda un lopbarības bietes, visiem zināmās cukurbietes selekcionēja tikai 19. gadsimtā. Taču jau kopš vissenākajiem laikiem šo dārza augu lietoja ne tikai pārtikā, bet arī dziednieciskos nolūkos.
  • Jau 2000 gadus pirms mūsu ēras asīrieši, babilonieši un persieši zināja bieti kā dārzeni un dziedniecības augu. Eiropā – 500 gadus pirms mūsu ēras uzturā izmantoja tikai biešu lapas, bet Āzijā šajā laikā vairāk cieņā bija saknes.
  • Visos laikos daudzām pasaules tautām bietes bija ārstniecisks produkts.
  • Hipokrāts ir norādījis par bietes izmantošanu dažādu saslimšanu dziedēšanā, pievienojot tās dažādu augu maisījumiem.

Konsultācijas pie uztura speciālistes Evas Katajas var saņemt V/c Vivendi, Klīnika EGV, Rīgas Stradiņa Universitāte.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm