Saņem paziņojumu par svarīgākajām ziņām, līdzko tās ir publicētas tv3.lv! Pieteikties
Šefpavāra Edgara Sandera viegli pagatavojamās griķu kotletes
Par to, ka dārzeņi, graudi, pupas, rieksti un citi augu valsts produkti uzlabo pašsajūtu un dod ļoti daudz enerģijas, šķiet, ir dzirdējuši visi. Tomēr mūsu zināšanas ne vienmēr sakrīt ar praktisko rīcību, ko un kā izvēlamies ik dienu likt uz šķīvja.

Kā soli pa solim mainīt paradumus un uzturā iekļaut arvien vairāk augu valsts produktu, stāsta “Rimi Gardēdis”, kulinārijas entuziasts un vegāniskā dzīvesveida piekritējs Edgars Sanders.
“Pamēģiniet, piemēram, dažas reizes nedēļā neveselīgo uzkodu vietā izvēlēties svaigi sagrieztus dārzeņus – ziedkāpostus, burkānus vai brokoļus, pievienojot savu iemīļotāko krējuma mērcīti. Viena no manām iecienītajām mērcēm ir Indijas riekstu krējums. Indijas riekstu krējumu var izmantot, piemēram, klasiskajos tomātu un gurķu salātos, pievienot zupām un dažādiem pamatēdieniem, ceptiem kartupeļiem un pankūkām. Daļu jūsu iemīļoto recepšu nemaz nevajadzēs aizvietot ar jaunām, bet tikai nomainīt vienu produktu,” norāda Edgars Sanders.
Sastāvdaļas
150 g brūno griķu;
1 liels burkāns;
1 liels sīpols;
2 ķiploka daiviņas;
50 g kviešu miltu;
100 g augu valsts siera ar mocarellas garšu;
buntīte svaigu pētersīļu;
sāls, pipari – pēc garšas;
eļļa pēc izvēles.
Pagatavošana
- Griķus liek vārīties, kā norādīts uz iepakojuma, taču nedaudz pārvāra, lai tie gandrīz jūk ārā.
- Nokāš pārvārītos griķus un atstāj, lai atdziest.
- Smalki sakapā sīpolu, ķiplokus un pētersīļus, sarīvē burkānu un sieru.
- Uzkarsē pannā nedaudz eļļas un liek sautēties sīpolus un burkānus, līdz tie ir mīksti. Pēdējā minūtē pievieno ķiplokus.
- Sautētos dārzeņus liek bļodā, pievieno sieru, pētersīļus un griķus.
- Iesijā miltus, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Samaisa visu ar rokām, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno vēl nedaudz miltu, ja masa neturas kopā.
- Saripina golfa bumbiņas lieluma kotletes (ja masa vēl ir diezgan lipīga, var ielikt to atdzesēties ledusskapī uz 20 minūtēm).
- Uzkarsē pannā nedaudz olīveļļas. Cep kotletes, kamēr tās ir brūnas no abām pusēm. Uzkarsē krāsni līdz 190 °C temperatūrai un liek kotletes krāsnī izsildīties vēl 8 minūtes.
Lai labi garšo!
Indijas riekstu “skābais krējums”
Sastāvdaļas
100 g Indijas riekstu;
120 ml ūdens;
1/2 citrona sula;
1 tējkarote galda etiķa;
sāls – pēc garšas.
Pagatavošana
- Indijas riekstus liek katliņā, pārlej ar ūdeni un uzvāra.
- Atstāj ūdenī mērcēties, līdz tie atdziest.
- Riekstus nokāš, noskalo zem auksta tekoša ūdens un liek blenderī.
- Pievieno 120 ml ūdens un blendē, līdz izveidojas skāba krējuma konsistencei līdzīga mērce.
- Pievieno citronu sulu, etiķi un sāli pēc garšas.
Lai labi garšo!
P.S. Vairāk recepšu atradīsiet autora grāmatā “Augu valsts ēdieni”.
Ziņo par kļūdu rakstā
Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.
Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!