Fitnesa trenere Sintija Katkeviča iesaka trīs veselīgas un viegli pagatavojamas auksto zupu receptes

Fitnesa trenere, uztura lietpratēja Sintija Katkeviča aicina sākt vasaru ar veselīgu, vieglu uzturu, kas ļaus “nesvīst” pie plīts un palīdzēs zaudēt kilogramus. Sintija vasarai iesaka trīs veidu aukstās zupas.

5. jūnijā 11:00

Aukstās zupas ir atvēsinošas un gana barojošas karstajā laikā, turklāt, lieliski iederas tievēšanas procesā, jo 1 zupas porcija – apmēram 300 mililitri, satur ļoti maz kalorijas, vienlaicīgi – sniedzot sāta sajūtu.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Pirmā aukstās zupas recepte – klasiskā aukstā biešu zupa

Šo zupu var pagatavot gan vegāniskajā versijā, gan klasiskajā, izmantojot piena produktus. Sintija pastāsta par abiem variantiem – atklājot, ko aizvietot, lai sanāktu baudāma zupa arī vegāniem.

Sastāvdaļas:

  • 300 grami gurķu
  • 200 grami redīsu
  • 750 mililitri grieķu jogurta vai kefīra ar samazinātu tauku % (vegāniskajā versijā “Provamel Natural” dzeramais jogurts vai “Sojade” sojas jogurts)
  • 1 burciņa marinētas bietes ar ķimenēm (vai bez)
  • aptuveni 4 glāzes ūdens (var arī vairāk, ja vēlas šķidrāku)
  • Loki, dilles – pēc vēlmes

Pagatavošanas gaita:

Katlā ielejam jogurtu, pievienojam marinēto biešu burciņu. Pēc tam sagriežam gabaliņos gurķus un redīsus. Sintijai patīk dārzeņus sagriezt gabaliņos, nevis rīvēt, tā, lai visām sastāvdaļām nebūtu viena konsistence. Dilles un lokus varam pievienot klāt arī atsevišķi – katrs pēc savām vēlmēm. Visas sastāvdaļas maisot, pakāpeniski pievienojam ūdeni, līdz iegūstam vēlamo zupas konsistenci. Ja vēlamies zupu šķidrāku – pievienojam vairāk ūdeni. Jo vairāk zupai pievienosim ūdeni, jo diētiskāka tā būs. Nobeigumā varam pievienot nedaudz sāli, taču, vispirms zupu pagaršojam, jo, iespējams, to papildus nemaz nevajadzēs, jo marinētajā biešu burciņā jau sāls ir klāt standartā. 1 porcija – apmēram 300-400 grami. Lai labi garšo!

Tradicionālā biešu aukstā zupa FOTO: PRIVĀTAIS ARHĪVS

Otrā aukstās zupas recepte – gaspačo aukstā tomātu zupa

Mazkaloriju, diētiska un vitamīniem bagāta. Ideāla alternatīva tradicionālajai aukstajai zupai. Visiem, kuriem garšo tomāti un patīk asumiņš. Gaspačo aukstās zupas pagatavošana ir ļoti vienkārša – galvenais noteikums: jābūt pacietīgam, jo dārzeņus vajadzēs griezt daudz un smalki.

Sastāvdaļas:

  • 1 kilograms tomātu (aromātiski, labi tomāti, vēlams vietējie)
  • 1 lielais gurķis (ap 300 grami)
  • 200 grami konservēta kukurūza
  • 2 ķiploku daiviņas
  • 3 seleriju kāti (ja negaršo, var nelikt)
  • 1 sarkanais sīpols
  • 1 sarkanā paprika
  • 4 saulē kaltēti tomāti
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas (var izmantot arī eļļu no saulē kaltētajiem tomātiem)
  • No puses citrona izspiežam sulu
  • Vai nu svaigs čili vai nedaudz čili pulvera
  • Ja nepieciešams, tad tobasco mērce – pavisam nedaudz
  • Baziliks, svaigs

Pagatavošanas gaita:

Tomātus blanšē, pēc tam novelk miziņas un sadala divās daļās. Vienu daļu sagriež mazos kubiciņos, otru daļu sablendē kopā ar saulē kaltētajiem tomātiem. Pārējās sastāvdaļas sagriež mazos kubiciņos, savukārt ķiploku daiviņas izspiež ar ķiploku spiedi. Sajauc visu kopā, pievieno olīveļļu, citrona sulu, čili, tobasco. Piejauc klāt kukurūzu. Kad pasniedz zupu, tad var dekorēt pārlejot ar biezo balzamiko mērci un svaigu baziliku.

Zaļumus var likt pēc vēlmes – baziliku var likt jau sagrieztu iekšā zupā. Ja ir vēlme, var pievienot piparus asumiņam un svaigu čili, bet pavisam nedaudz. Ja vēlamies zupu šķidrāku, pielejam klāt ūdeni. Sāli regulējam pēc garšas. 1 porcija – apmēram 300-400 grami.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Gaspačo FOTO: PRIVĀTAIS ARHĪVS

Trešā aukstās zupas recepte – krēmīgā cukini, bazilika zupa

Sastāvdaļas:

  • 4 cukīni
  • 1 litrs ūdens
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • Sauja lociņu
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 20 grami Indijas riekstu
  • 1 ēdamkarote rauga pārslas
  • svaigs baziliks
  • sāls, pipari – pēc garšas

Pagatavošanas gaita:

Sagriežam cukīni (1 cukīni atstāt garnēšanai), lociņus, ķiploku, bet ne pārāk smalki, jo visu liksim blenderī. Sākumā ievietojam visas iepriekšminētās sastāvdaļas blenderī un pievienojam mazliet ūdeni, visu uzreiz nē. Sablendējam un pēc tam pievienojam olīveļļu, baziliku, rauga pārslas un Indijas riekstus. Blendējam vēlreiz līdz viendabīgai konsistencei, pievienojot klāt atlikušo ūdeni un sāli, piparus pēc garšas. Pasniedz ar garnējumu – svaigu cukīni šķēlīti, lociņiem un dažiem Indijas riekstiņiem. 1 porcija – apmēram 300 grami.

Vairāk veselīgas un atsvaidzinošas vasaras receptes vari smelties fitnesa treneres un uztura speciālistes Sintijas Katkevičas mājaslapā! 

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm