Alternatīva klasiskajai kafijai ar pienu: kafija ar auzu dzērienu

Lattes, smūtijus un daudzus citus dzērienus un ēdienus var garšīgi pagatavot ar dažādām piena alternatīvām, piemēram, auzu dzērieniem. Augu valsts produkti kļūst par aizvien populārāku izvēli. Tos plaši izmanto arī kafejnīcās – kapučīno ar auzu dzērienu ir jaunā klasika. Kafijas profesionāle Katrīna Videniece mudina vegāniskajā janvārī jeb Veganuary izmēģināt un nogaršot augu izcelsmes dzērienus.

30. janvārī 9:03

“Izvēloties kafiju ar auzu dzērienu, mēs izdarām garšīgu un veselīgāku izvēli gan sev, gan planētai. Senākais zināmais augu izcelsmes dzēriens ir sojas dzēriens, bet šobrīd augu valsts piena alternatīvu karalis kafijas industrijā ir auzu dzēriens. Tā ir arī viena no jaunākajām piena alternatīvām pasaulē, kas radās ap 1990. gadu un ko ieviesa zviedru pārtikas zinātnieks, pētot laktozes nepanesamību un ilgtspējīgu pārtikas ražošanu. Pēdējos gados auzu dzēriena popularitāte visā pasaulē ir augusi neiedomājamos tempos,” uzsver kafejnīcu vadītāja, kafijas profesionāle un entuziaste Katrīna Videniece.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Viņa piebilst, ka, pateicoties dabiski neitrālajai garšai un patīkami krēmīgajai, zīdainajai tekstūrai, auzu dzēriens ir izcils papildinājums kafijai. Turklāt auzu dzēriens ir ļoti ērti un viegli putojams, kas ir svarīgs priekšnosacījums, lai pagatavotu izcilu kapučīno tasīti un izveidotu glītu zīmējumu putās.

“Augu izcelsmes pārtikas produktu iekļaušana ikdienas uzturā ar mērķi samazināt negatīvo ietekmi uz vidi un veselību daudzus iedvesmo izmēģināt ne tikai gaļas, bet arī piena produktu alternatīvas, tostarp augu izcelsmes dzērienus. Tos var izmantot ne tikai kafijas un kakao dzērienu pagatavošanai, bet arī pankūku, putru, dažādu desertu, konditorejas izstrādājumu un pat pamatēdienu gatavošanai. Auzu dzēriens jāizvēlas atbilstoši vajadzībām. Piemēram, brokastu pārslām piemērots būs auzu dzēriens ar šokolādes garšu, bet parastais auzu dzēriens, kuram ir neitrāla garša, būs lieliska mērču sastāvdaļa,” stāsta IKEA Latvija Ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins.

Flat white ar auzu dzērienu

Flat white ar auzu dzērienu.  FOTO: PUBLICITĀTES FOTO

Flat white ir populārs kafijas dzēriens kafejnīcās un ir lieliska alternatīva Latvijā iecīnītajai baltajai kafijai jeb kafijai ar pienu. Flat white kafijas dzērienā jutīsi izteiktu kafijas garšu, ko lieliski papildinās auzu dzēriena patīkami krēmīgā tekstūra.

Sastāvdaļas

1 krūzīte espreso (40-50 ml, pagatavota ar kafijas aparātu, mokas kanniņu vai franču preskannu);

100-120 ml auzu dzēriens kafijai;

putotājs.

Ieteicamais krūzītes tilpums 150-200 ml.

Pagatavošana

  • Pagatavo dubulto espreso (aptuveni 40-50 ml), izmantojot kafijas aparātu, mokas kanniņu vai franču preskannu kafijas pagatavošanai. Ja izmanto franču preskannu, ieber 10-12 g kafijas kanniņā un aplej ar 80 g karsta ūdens. Nogaidi 4 minūtes, apmaisi kafiju, nospied presi un pārlej kafiju tasītē.
  • Sasildi un saputo auzu dzērienu (izmanto 100-120 ml). Sildi maksimums līdz 60-65°C grādu temperatūrai. Dzērienu putojot, tā apjomam vajadzētu pieaugt par aptuveni trešdaļu. Putojot, centies to darīt vienmērīgi, lai iegūtu zīdainu un spīdīgu tekstūru bez lieliem burbuļiem.
  • Lej tikko saputotu auzu dzērienu klāt kafijai un tava Flat White tasīte ir gatava baudīšanai!

Lai labi garšo!

Mājas gatavota mocha ar šokolādes auzu dzērienu

Mocha ar šokolādes auzu dzērienu.  FOTO: PUBLICITĀTES FOTO

Mocha ir šokolādīgs, parasti silts kafijas dzēriens, ko viegli iespējams pagatavot, izmantojot auzu dzērienu ar šokolādi. Dzērienā lieliski izcelsies kafijas rūgtenums, šokolādes saldenums un krēmīgā auzu dzēriena tekstūra.

Lai gan oriģināli mochu gatavo ar espreso, kakao un pienu, auzu dzēriens ar šokolādi būs lieliska alternatīva, kas ļaus pagatavot lielisku mochu arī mājas apstākļos. Tev nav pat obligāti jāizmanto espreso, mocha lieliski garšos arī ar melnu kafiju, tāpat vari droši eksperimentēt ar proporcijām atbilstoši savai gaumei.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Jo vairāk kafijas izmantosi, jo dzērienam būs izteiktāka kafijas garša un tas būs rūgtenāks. Ja vairāk izmantosi šokolādes dzērienu, tas būs saldāks.

Sastāvdaļas

auzu dzēriens ar šokolādi (250 ml);

espreso vai kafija, pagatavota tev pieejamajā pagatavošanas metodē (80-100 ml);

putotājs;

pēc izvēles : kanēlis, šokolādes skaidiņas.

Ieteicamais krūzītes vai glāzes tilpums 300-350 ml.

Pagatavošana

  • Pagatavo kafiju sev ērtā metodē (80-100 ml).
  • Saputo auzu dzērienu maksimums līdz 60°C, dari to vienmērīgi, lai veidojas zīdaina un spīdīga tekstūra bez lieliem burbuļiem (aptuveni 250 ml).
  • Ielej tikko pagatavotu kafiju krūzītē un aplej to ar saputoto auzu dzērienu ar šokolādi.
  • Ja vēlies īstenu ziemas sezonas dzērienu, tad dekorē to ar kanēli vai šokolādes skaidiņām.

Padoms: Mocha ir lielisks dzēriens, ko baudīt arī vasarā. Glāzē ieber ledu, pārlej to ar kafiju un aukstu šokolādes auzu dzērienu. Apmaisi un tava vasaras mocha – atsvaidzinoša un ar šokolādes garšu – būs gatava!

Lai labi garšo!

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm