10 pankūku receptes brīvdienu rītiem un svētkiem

Februāris vēl ir ziemīgs, bet gaisā jūtām pavasari. Gaidot sauli, siltumu un pavasari, īstais laiks pagatavot pankūkas. Gan smalkās Crepes, gan biezās un pufīgās rauga pankūkas vai amerikāņu pankūkas jeb “pankeikus”, gan kraukšķīgas kartupeļu pankūkas, gan veselīgās speltas mannas kliju pankūkas.

Plānās pankūkas ar vaniļas mērci

FOTO: TV3.LV

Sastāvdaļas

Pankūkām

500 ml piena

250 g miltu

3 olas

2 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa sāls

Vaniļas krēmam

200 ml saldā krējuma

3 olu dzeltenumi

50 g cukura

50 g sviesta

1 vaniļas pāksts

Pagatavošana

  • Gatavo pankūku mīklu. Bļodā liek olas, cukuru, sāli un miltus. Samaisa, līdz izveidojas viendabīga, bieza masa bez kunkuļiem.
  • Pamazām pievieno pienu, visu laiku maisot, lai neizveidotos kunkuļi. Kad mīkla samaisīta, to atstāj nostāvēties uz 20 minūtēm.
  • Tikmēr pagatavo krēmu. Nelielā katliņā liek sildīties saldo krējumu. Pārgriež vaniļas pāksti un pievieno to saldajam krējumam, apmaisa tikai nedaudz.
  • Tikmēr bļodā liek olu dzeltenumus kopā ar cukuru un puto ar rokas putojamo slotiņu. Kad krējums sāk vārīties, to ņem nost no karstuma un mazā strūkliņā, turpinot putot, lej klāt olu masai. Nepielej visu uzreiz, bet pamazām.
  • Kad viss krējums pievienots, bļodas saturu lej atpakaļ katliņā un uz vidējas uguns karsē, turpinot maisīt. Silda līdz brīdim, kad mērce nedaudz sabiezējusi. Ņem to nost no uguns, pievieno vēsu sviestu un maisa, līdz tas pilnībā izkusis.
  • Pankūkas cep, kā ierasts. Lej uz sakarsētas pannas kausiņu ar mīklu un cep no abām pusēm, līdz pankūkas ir zeltaini brūnas. Lai panāktu tām kraukšķīgas maliņas, uz pannas malām ik pa brīdim uzpilina pilīti eļļas.
  • Pankūkas pasniedz, bagātīgi pārlietas ar vaniļas mērci un pārbērtas ar ogām.

Lai labi garšo!

Plānās pankūkas jeb Crepes no smalkā maluma rudzu miltiem

FOTO: RŪTA BEIROTE

z/s “Zutiņu” saimnieču plānās pankūkas jeb Crepes  ir neatņemams svētdienas brokastu ēdiens. Šis pats vienkāršais ēdiens, papildināts ar kļavu sīrupu, kausētu šokolādi vai saldējumu, tiek pasniegts smalkos restorānos.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Sastāvdaļas 

1 l  piena

4 olas

400 grami smalki malto rudzu miltu

1/2 paciņas  sviesta

Sāli – šķipsniņu

cukuru – pēc garšas

Pagatavošana

  • Izkausē sviestu, piekuļ pienu, olas un miltus, līdz mīkla viendabīga, un uzbriedina 15 minūtes.
  • Pirmajam cepienam uz pannas uzlej eļļu, bet nākamajiem jau varam samazināt un neliet nemaz, lai sviestiņš mīklā dara savu darbu.
  • Cepa smuki brūnas no abām pusēm.

Pasniedz ar kausētu šokolādi, saldējumu, krējumu vai zapti.

Lai labi garšo!

Amerikāņu pankūkas jeb “pankeiki” ar ķirbi un karamelizētiem apelsīniem

FOTO: AINA PITRĀNE

Aina Pitrāne  “Facebook” recepšu blogā “Aina gatavo” piedāvā saldu amerikāņu pankūku recepti.

Sastāvdaļas

200 g ķirbja

2 olas

200 ml piens

200 g milti

1 – 2 ēd.k cukurs

šķipsniņa sāls

3 ēd.k eļļas

1 tēj.k cepamais pulveris

1/4 tēj.k malts kanēlis

1 apelsīna sarīvēta miziņa

Karamelizētiem apelsīniem

2 apelsīni

2 ēd.k. cukurs

Pagatavošana

  • Novārām ķirbi līdz gatavībai. Var cept arī cepeškrāsnī. Pēc tam to sablenderējam.
  • Pie ķirbja pievieno olas, pienu, cukuru un sāli. Visu labi izmaisa vai ar mikseri sakuļ.
  • Pēc tam pievieno sarīvētu apelsīna miziņu, kanēli, eļļu un labi izmaisa.
  • Kā pēdējo pievieno cepamo pulveri un miltus. Visu kārtīgi izmaisa.
  • Atstāj mīklu 10 minūtes atpūsties.
  • Pa to laiku pagatavo karamelizētus apelsīnus. No apelsīniem viegli izspiež sulu. Tā lai apelsīna mīkstums nav stipri saplacinājies. Mīkstumus sagriež nelielos gabaliņos un kopā ar sulu un cukuru liek pannā karamelizēties.
  • Cep pankūkas uz tīras un sausas pannas. Pasniedz ar karamelizētiem apelsīniem un to sīrupu.

Ieteikums no Ainas: “Ja apelsīns ir ļoti salds, tad pankūku mīklā var likt mazāk cukura.”

Lai labi garšo!

Plānās pankūkas ar saldo pildījumu

FOTO: PIXABAY

Sastāvdaļas

3 olas

1 l piens

8 ēdamkarotes milti

Šķipsniņa sāls

2 ēdamkarotes eļļa mīklai

Saldā pildījuma sastāvdaļas

1 iepakojums svaigais siers Mascarpone

200 g biezpiens

1 svaigs apelsīns

3 karotes cukurs

1 tējkarote pūdercukurs

Ogas pildījumam un dekorēšanai

Pagatavošana

  • Sakuļ 3 olas, tālāk pievieno pienu un šķipsniņu sāls un visu samaisa ar mikseri, bet nepieļauj putu veidošanos.
  • Caur sietiņu sijājot pievieno 8 ēdamkarotes miltu un visu sajauc ar mikseri viendabīgā masā, beigās pievieno divas ēdamkarotes eļļu un vēlreiz samaisa.
  • Uzkarsē pannu un ar kausiņu ielej plānā slānī sagatavoto pankūku mīklu rotējot līdzi pannu, tā būs vieglāk vienmērīgi izlīdzināt mīklu. Sākumā apcep no vienas puses un tad pankūku apgriež un apcep otru pusi.
  • Saldais pildījums: Bļodiņā viegli samaisa Mascarpone sieru kopā ar biezpienu un cukuru, pierīvē klāt nedaudz apelsīna miziņu un iecilā odziņas pēc izvēles.
  • Šo masu iepilda pankūkās, servē uz šķīvja, apkaisa ar pūdercukuru un dekorē ar sezonas ogām.

Lai labi garšo!

Klasiskās vecmāmiņas rauga pankūkas

FOTO: PIXABAY

Smaržīgas, mīkstas, saldas kopā ar krējumu vai ievārījumu, bērnības īpašā garša.

Sastāvdaļas

300 ml silta piena

~350 ml miltu

1 tējkarote sausā rauga, ap 7 g rauga

4 ēdamkarotes cukura (cukuru var likt pēc garšas, cik saldas vēlas. Var pievienot arī vaniļas cukuru.)

3 ēdamkarotes eļļas vai sviesta

Šķipsna sāls

Pagatavošana

  • Uzsildi pienu, lai tas nav pārāk karsts, jo tad raugs tajā neizdzīvos.
  • Siltajā pienā pieber raugu, ielej eļļu, ieber cukuru, sāli un iesijā pusi no miltiem. Visu kārtīgi, ar koka karoti, samaisi. Mīkla būs pašķidra. Iesijā atlikušos miltus un samaisi.
  • Mīklas bļodu pārsedz ar dvielīti, noliec siltā vietā uzrūgt. Mīkla uzrūgs pēc kādām 30 – 40 minūtēm, jo būs siltāka vieta, kur mīkla rūgs, jo ātrāk uzrūgs. Ja būs silts, mīkla rūgs arī cepšanas laikā.
  • Ņem ēdamkaroti, ko pirms likšanas mīklā, izmērcē aukstā ūdenī, tad uz uzkarsētas pannas, ar tējkarotes palīdzību, liec pankūciņas un cep zeltaini brūnas.

Lai labi garšo!

Speltas mannas kliju pankūkas

FOTO: RŪTA BEIROTE

“Mīklu veidojam biezāku – skāba krējuma biezumā,” iesaka receptes autore z/s “Zutiņi” saimniece Rūta Beirote.

Sastāvdaļas

400 gr mannas

2 olas

šķipsniņa sāls

cukurs pēc garšas, jo spelta satur daudz dabīgā cukura

1/2 tējkarotes cepamā pulvera

Piens (piens, līdz vajadzīgajam biezumam)

Pagatavošana

  • Sakul olas ar šķipsnu sāls un cukuru.
  • Pieber mannu un cepamo pulveri.
  • Maisa un lej klāt pienu līdz vajadzīgajam pankūku mīklas biezumam. Rūta iesaka gatavot biezu mīklu.

Lai labi garšo!

Saimnieces padoms: Ja pirmā pankūka tomēr stipri jūk, var pielikt vēl vienu olu, vai piešaut nedaudz smalko miltu.

Pildītās pankūkas ar malto gaļu

FOTO: PIXABAY

Sastāvdaļas

2 olas

~ 200 g miltu

~ 250 ml piena

~ 100 ml ūdens

pustējkarote cukura

1 tējkarote sāls

1 nepilna ēdamkarote eļļas

Pildījumam

500 g maltas cūkgaļas

1 sīpols

sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles

100 g siera

Pagatavošana

  • Pagatavo pankūku mīklu. Sasit divas olas, pievieno sāli, cukuru, nedaudz miltus, samaisa visu. Tad pievieno pārējos miltus, pienu, ūdeni un visu samaisa. Pievieno eļļu, lai tā nebūtu jālieto cepot. Izcep pankūkas.
  • Kad pankūkas gatavas, pannā liek apcepties sīpolus. Eļļu izmanto minimāli.
  • Kad sīpoli apcepušies, liek klāt malto gaļu un garšvielas. Cep aptuveni 15 minūtes, kamēr gaļa apcepusies un šķidrums uzsūcies.
  • Sarīvē sieru. Kad maltā gaļa un sīpoli ir gatavi, sāk pildīt pankūkās pa 2-3 nepilnām ēdamkarotēm, pārkaisa ar sieru un aizloka.
  • Pankūkas liek apcepties no abām pusēm pāris minūtes.

Lai labi garšo!

Kefīra pankūkas ar malto gaļu un sieru

FOTO: AINA PITRĀNE

Aina Pitrāne  “Facebook” recepšu blogā “Aina gatavo” piedāvā kefīra pankūkas, kas pildītas ar gaļu un sieru.

Sastāvdaļas 

0,5 l kefīrs

1 ola

1 ēd.k bez kaudzes cukurs

1 tēj.k bez kaudzes sāls

1 tēj.k sodas

300 g kviešu milti

Pildījumam

200 g maltās gaļas

50 g siers

sāls, pipari, garšvielas

Pagatavošana

  • Sākumā pagatavo pildījumu. Pannā apcep malto gaļu ar sāli, pipariem un iecienītākajām garšvielām.
  • Kad maltā gaļa gatava, liek to kādā traukā atdziest. Pēc tam sarīvē sieru un pievieno maltai gaļai.
  • Tagad gatavo mīklu. Traukā lej kefīru, liek olu, cukuru, sāli, sodu un visu nedaudz uzputo. Beigās pieliek miltus un kārtīgi izmaisa. Sanāk biezas konsistences mīkla.
  • Pannā lej eļļu un uzsilda to. Nogriež liesmu līdz minimumam.
  • Pēc tam liek ar ēdamkaroti mīklu uz pannas un uzreiz pa 1 ēdamkarotei pildījuma. Visu nosedz atkal ar mīklu. Var palielināt liesmu un cept līdz gatavībai.

Lai labi garšo!

Padoms: Ja negribas ņemties ar to pildīšanu, var pildījumu uzreiz iejaukt mīklā.

Pufīgās ābolu‑banānu pankūciņas

FOTO: TV3.LV

Ja mājās banāns sāk brūnēt un ābolus vairs negribas tā pat vien ēst, tad laiks pagatavot pufīgās ābolu-banānu pankūciņas.

Sastāvdaļas

2 banāni

2 āboli

2 olas

4 ēdamkarotes cukura

250 g kefīra

400 g miltu (kviešu)

1 ēdamkarote cepamais pulveris

kanēlis

Pagatavošana

  • Sajauc olas ar cukuru.
  • Pakāpeniski pievieno miltus un kefīru, lai nerastos kunkuļi.
  • Pievieno cepamo pulveri.
  • Jauc mīklu, līdz tā ir staipīga.
  • Uz sakarsētas pannas uzklāj mazas pankūciņas.
  • Pa virsu klāj ābolu un banānu gabaliņus.
  • Pārkaisa kanēli un cukuriņu.
  • Cep uz lēnas uguns no abām pusēm.

Lai labi garšo!

Kartupeļu pankūkas ar ceptiem sīpoliem un bekonu

FOTO: AINA PITRĀNE

Šīs ir Ainas Pitrānes kartupeļu pankūku veids no “Facebook” recepšu blogā “Aina gatavo“.

Sastāvdaļas

kartupeļi

auksti kūpināts bekons

sīpols

olas

sāls, pipari

Pagatavošana

  • Sagriežam smalki bekonu un sīpolu.
  • Sākumā apcepam atsevišķi bekonu un tad sīpolu līdz zeltainumam. Atdzesējam.
  • Sarīvējam kartupeļus, nospiežam lieko šķidrumu. Pievienojam olas, apceptu bekonu un sīpolu. Sāls, pipari pēc garšas. Masu labi izmaisām un cepam kartupeļu pankūkas.

Lai labi garšo!

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm