Saņem paziņojumu par svarīgākajām ziņām, līdzko tās ir publicētas tv3.lv! Pieteikties
10 pankūku receptes brīvdienu rītiem un svētkiem
Februāris vēl ir ziemīgs, bet gaisā jūtām pavasari. Gaidot sauli, siltumu un pavasari, īstais laiks pagatavot pankūkas. Gan smalkās Crepes, gan biezās un pufīgās rauga pankūkas vai amerikāņu pankūkas jeb “pankeikus”, gan kraukšķīgas kartupeļu pankūkas, gan veselīgās speltas mannas kliju pankūkas.

Plānās pankūkas ar vaniļas mērci

Sastāvdaļas
Pankūkām
500 ml piena
250 g miltu
3 olas
2 ēdamkarotes cukura
šķipsniņa sāls
Vaniļas krēmam
200 ml saldā krējuma
3 olu dzeltenumi
50 g cukura
50 g sviesta
1 vaniļas pāksts
Pagatavošana
- Gatavo pankūku mīklu. Bļodā liek olas, cukuru, sāli un miltus. Samaisa, līdz izveidojas viendabīga, bieza masa bez kunkuļiem.
- Pamazām pievieno pienu, visu laiku maisot, lai neizveidotos kunkuļi. Kad mīkla samaisīta, to atstāj nostāvēties uz 20 minūtēm.
- Tikmēr pagatavo krēmu. Nelielā katliņā liek sildīties saldo krējumu. Pārgriež vaniļas pāksti un pievieno to saldajam krējumam, apmaisa tikai nedaudz.
- Tikmēr bļodā liek olu dzeltenumus kopā ar cukuru un puto ar rokas putojamo slotiņu. Kad krējums sāk vārīties, to ņem nost no karstuma un mazā strūkliņā, turpinot putot, lej klāt olu masai. Nepielej visu uzreiz, bet pamazām.
- Kad viss krējums pievienots, bļodas saturu lej atpakaļ katliņā un uz vidējas uguns karsē, turpinot maisīt. Silda līdz brīdim, kad mērce nedaudz sabiezējusi. Ņem to nost no uguns, pievieno vēsu sviestu un maisa, līdz tas pilnībā izkusis.
- Pankūkas cep, kā ierasts. Lej uz sakarsētas pannas kausiņu ar mīklu un cep no abām pusēm, līdz pankūkas ir zeltaini brūnas. Lai panāktu tām kraukšķīgas maliņas, uz pannas malām ik pa brīdim uzpilina pilīti eļļas.
- Pankūkas pasniedz, bagātīgi pārlietas ar vaniļas mērci un pārbērtas ar ogām.
Lai labi garšo!
Plānās pankūkas jeb Crepes no smalkā maluma rudzu miltiem

z/s “Zutiņu” saimnieču plānās pankūkas jeb Crepes ir neatņemams svētdienas brokastu ēdiens. Šis pats vienkāršais ēdiens, papildināts ar kļavu sīrupu, kausētu šokolādi vai saldējumu, tiek pasniegts smalkos restorānos.
Sastāvdaļas
1 l piena
4 olas
400 grami smalki malto rudzu miltu
1/2 paciņas sviesta
Sāli – šķipsniņu
cukuru – pēc garšas
Pagatavošana
- Izkausē sviestu, piekuļ pienu, olas un miltus, līdz mīkla viendabīga, un uzbriedina 15 minūtes.
- Pirmajam cepienam uz pannas uzlej eļļu, bet nākamajiem jau varam samazināt un neliet nemaz, lai sviestiņš mīklā dara savu darbu.
- Cepa smuki brūnas no abām pusēm.
Pasniedz ar kausētu šokolādi, saldējumu, krējumu vai zapti.
Lai labi garšo!
Amerikāņu pankūkas jeb “pankeiki” ar ķirbi un karamelizētiem apelsīniem

Aina Pitrāne “Facebook” recepšu blogā “Aina gatavo” piedāvā saldu amerikāņu pankūku recepti.
Sastāvdaļas
200 g ķirbja
2 olas
200 ml piens
200 g milti
1 – 2 ēd.k cukurs
šķipsniņa sāls
3 ēd.k eļļas
1 tēj.k cepamais pulveris
1/4 tēj.k malts kanēlis
1 apelsīna sarīvēta miziņa
Karamelizētiem apelsīniem
2 apelsīni
2 ēd.k. cukurs
Pagatavošana
- Novārām ķirbi līdz gatavībai. Var cept arī cepeškrāsnī. Pēc tam to sablenderējam.
- Pie ķirbja pievieno olas, pienu, cukuru un sāli. Visu labi izmaisa vai ar mikseri sakuļ.
- Pēc tam pievieno sarīvētu apelsīna miziņu, kanēli, eļļu un labi izmaisa.
- Kā pēdējo pievieno cepamo pulveri un miltus. Visu kārtīgi izmaisa.
- Atstāj mīklu 10 minūtes atpūsties.
- Pa to laiku pagatavo karamelizētus apelsīnus. No apelsīniem viegli izspiež sulu. Tā lai apelsīna mīkstums nav stipri saplacinājies. Mīkstumus sagriež nelielos gabaliņos un kopā ar sulu un cukuru liek pannā karamelizēties.
- Cep pankūkas uz tīras un sausas pannas. Pasniedz ar karamelizētiem apelsīniem un to sīrupu.
Ieteikums no Ainas: “Ja apelsīns ir ļoti salds, tad pankūku mīklā var likt mazāk cukura.”
Lai labi garšo!
Plānās pankūkas ar saldo pildījumu

Sastāvdaļas
3 olas
1 l piens
8 ēdamkarotes milti
Šķipsniņa sāls
2 ēdamkarotes eļļa mīklai
Saldā pildījuma sastāvdaļas
1 iepakojums svaigais siers Mascarpone
200 g biezpiens
1 svaigs apelsīns
3 karotes cukurs
1 tējkarote pūdercukurs
Ogas pildījumam un dekorēšanai
Pagatavošana
- Sakuļ 3 olas, tālāk pievieno pienu un šķipsniņu sāls un visu samaisa ar mikseri, bet nepieļauj putu veidošanos.
- Caur sietiņu sijājot pievieno 8 ēdamkarotes miltu un visu sajauc ar mikseri viendabīgā masā, beigās pievieno divas ēdamkarotes eļļu un vēlreiz samaisa.
- Uzkarsē pannu un ar kausiņu ielej plānā slānī sagatavoto pankūku mīklu rotējot līdzi pannu, tā būs vieglāk vienmērīgi izlīdzināt mīklu. Sākumā apcep no vienas puses un tad pankūku apgriež un apcep otru pusi.
- Saldais pildījums: Bļodiņā viegli samaisa Mascarpone sieru kopā ar biezpienu un cukuru, pierīvē klāt nedaudz apelsīna miziņu un iecilā odziņas pēc izvēles.
- Šo masu iepilda pankūkās, servē uz šķīvja, apkaisa ar pūdercukuru un dekorē ar sezonas ogām.
Lai labi garšo!
Klasiskās vecmāmiņas rauga pankūkas

Smaržīgas, mīkstas, saldas kopā ar krējumu vai ievārījumu, bērnības īpašā garša.
Sastāvdaļas
300 ml silta piena
~350 ml miltu
1 tējkarote sausā rauga, ap 7 g rauga
4 ēdamkarotes cukura (cukuru var likt pēc garšas, cik saldas vēlas. Var pievienot arī vaniļas cukuru.)
3 ēdamkarotes eļļas vai sviesta
Šķipsna sāls
Pagatavošana
- Uzsildi pienu, lai tas nav pārāk karsts, jo tad raugs tajā neizdzīvos.
- Siltajā pienā pieber raugu, ielej eļļu, ieber cukuru, sāli un iesijā pusi no miltiem. Visu kārtīgi, ar koka karoti, samaisi. Mīkla būs pašķidra. Iesijā atlikušos miltus un samaisi.
- Mīklas bļodu pārsedz ar dvielīti, noliec siltā vietā uzrūgt. Mīkla uzrūgs pēc kādām 30 – 40 minūtēm, jo būs siltāka vieta, kur mīkla rūgs, jo ātrāk uzrūgs. Ja būs silts, mīkla rūgs arī cepšanas laikā.
- Ņem ēdamkaroti, ko pirms likšanas mīklā, izmērcē aukstā ūdenī, tad uz uzkarsētas pannas, ar tējkarotes palīdzību, liec pankūciņas un cep zeltaini brūnas.
Lai labi garšo!
Speltas mannas kliju pankūkas

“Mīklu veidojam biezāku – skāba krējuma biezumā,” iesaka receptes autore z/s “Zutiņi” saimniece Rūta Beirote.
Sastāvdaļas
400 gr mannas
2 olas
šķipsniņa sāls
cukurs pēc garšas, jo spelta satur daudz dabīgā cukura
1/2 tējkarotes cepamā pulvera
Piens (piens, līdz vajadzīgajam biezumam)
Pagatavošana
- Sakul olas ar šķipsnu sāls un cukuru.
- Pieber mannu un cepamo pulveri.
- Maisa un lej klāt pienu līdz vajadzīgajam pankūku mīklas biezumam. Rūta iesaka gatavot biezu mīklu.
Lai labi garšo!
Saimnieces padoms: Ja pirmā pankūka tomēr stipri jūk, var pielikt vēl vienu olu, vai piešaut nedaudz smalko miltu.
Pildītās pankūkas ar malto gaļu

Sastāvdaļas
2 olas
~ 200 g miltu
~ 250 ml piena
~ 100 ml ūdens
pustējkarote cukura
1 tējkarote sāls
1 nepilna ēdamkarote eļļas
Pildījumam
500 g maltas cūkgaļas
1 sīpols
sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles
100 g siera
Pagatavošana
- Pagatavo pankūku mīklu. Sasit divas olas, pievieno sāli, cukuru, nedaudz miltus, samaisa visu. Tad pievieno pārējos miltus, pienu, ūdeni un visu samaisa. Pievieno eļļu, lai tā nebūtu jālieto cepot. Izcep pankūkas.
- Kad pankūkas gatavas, pannā liek apcepties sīpolus. Eļļu izmanto minimāli.
- Kad sīpoli apcepušies, liek klāt malto gaļu un garšvielas. Cep aptuveni 15 minūtes, kamēr gaļa apcepusies un šķidrums uzsūcies.
- Sarīvē sieru. Kad maltā gaļa un sīpoli ir gatavi, sāk pildīt pankūkās pa 2-3 nepilnām ēdamkarotēm, pārkaisa ar sieru un aizloka.
- Pankūkas liek apcepties no abām pusēm pāris minūtes.
Lai labi garšo!
Kefīra pankūkas ar malto gaļu un sieru

Aina Pitrāne “Facebook” recepšu blogā “Aina gatavo” piedāvā kefīra pankūkas, kas pildītas ar gaļu un sieru.
Sastāvdaļas
0,5 l kefīrs
1 ola
1 ēd.k bez kaudzes cukurs
1 tēj.k bez kaudzes sāls
1 tēj.k sodas
300 g kviešu milti
Pildījumam
200 g maltās gaļas
50 g siers
sāls, pipari, garšvielas
Pagatavošana
- Sākumā pagatavo pildījumu. Pannā apcep malto gaļu ar sāli, pipariem un iecienītākajām garšvielām.
- Kad maltā gaļa gatava, liek to kādā traukā atdziest. Pēc tam sarīvē sieru un pievieno maltai gaļai.
- Tagad gatavo mīklu. Traukā lej kefīru, liek olu, cukuru, sāli, sodu un visu nedaudz uzputo. Beigās pieliek miltus un kārtīgi izmaisa. Sanāk biezas konsistences mīkla.
- Pannā lej eļļu un uzsilda to. Nogriež liesmu līdz minimumam.
- Pēc tam liek ar ēdamkaroti mīklu uz pannas un uzreiz pa 1 ēdamkarotei pildījuma. Visu nosedz atkal ar mīklu. Var palielināt liesmu un cept līdz gatavībai.
Lai labi garšo!
Padoms: Ja negribas ņemties ar to pildīšanu, var pildījumu uzreiz iejaukt mīklā.
Pufīgās ābolu‑banānu pankūciņas

Ja mājās banāns sāk brūnēt un ābolus vairs negribas tā pat vien ēst, tad laiks pagatavot pufīgās ābolu-banānu pankūciņas.
Sastāvdaļas
2 banāni
2 āboli
2 olas
4 ēdamkarotes cukura
250 g kefīra
400 g miltu (kviešu)
1 ēdamkarote cepamais pulveris
kanēlis
Pagatavošana
- Sajauc olas ar cukuru.
- Pakāpeniski pievieno miltus un kefīru, lai nerastos kunkuļi.
- Pievieno cepamo pulveri.
- Jauc mīklu, līdz tā ir staipīga.
- Uz sakarsētas pannas uzklāj mazas pankūciņas.
- Pa virsu klāj ābolu un banānu gabaliņus.
- Pārkaisa kanēli un cukuriņu.
- Cep uz lēnas uguns no abām pusēm.
Lai labi garšo!
Kartupeļu pankūkas ar ceptiem sīpoliem un bekonu

Šīs ir Ainas Pitrānes kartupeļu pankūku veids no “Facebook” recepšu blogā “Aina gatavo“.
Sastāvdaļas
kartupeļi
auksti kūpināts bekons
sīpols
olas
sāls, pipari
Pagatavošana
- Sagriežam smalki bekonu un sīpolu.
- Sākumā apcepam atsevišķi bekonu un tad sīpolu līdz zeltainumam. Atdzesējam.
- Sarīvējam kartupeļus, nospiežam lieko šķidrumu. Pievienojam olas, apceptu bekonu un sīpolu. Sāls, pipari pēc garšas. Masu labi izmaisām un cepam kartupeļu pankūkas.
Lai labi garšo!
Ziņo par kļūdu rakstā
Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.
Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!