Dīgstu diedzēšana: kā mājas apstākļos varam iegūt pirmos pavasara vitamīnus

Šobrīd ir pieejamas ne tikai daudz un dažādas sēkliņas, bet arī speciāli veidotas iekārtas, ar kurām diedzēt dīgstus skaisti un profesionāli. Noskaidrosim, kā mājas apstākļos varam iegūt pirmos pavasara vitamīnus?

“Iesācēji var izlīdzēties ar burku un marlīti. Iemērcam sēkliņas un iediedzējam, tad ēdam sēkliņas kopā ar asnu,” stāsta z/s “Zutiņi” saimniece Rūta Beirote.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Ar ko sākt?

Ieber sēklas burciņā un aplej ar ūdeni. “Izmērcē līdz ~4 stundām un nolej. Burciņu atstāj apgāztu uz muti. Tā notek liekais šķidrums, bet burkā saglabājas mitrums,” skaidro Rūta.

Tālāk ~2 reizes dienā (no rīta un vakarā) uzlej ūdeni, nedaudz viegli sakrati (saskalini), nolej un atstāj apgāztu. “Šādi var mazgāt vairākas reizes, vai arī izbērt sēkliņas sietiņā un noskalot tekošā ūdenī,” stāsta Rūta.

Rūta Beirote,
z/s “Zutiņi” saimniece

“Skalošanas process nepieciešams ne tikai lai sēklas mitrinātu, bet arī lai noskalotu tās no nelabvēlīgajām baktērijām, kas var rasties diedzēšanas procesā.”

Aptuveni pēc 3 – 4 dienām tiksi pie skaistiem un vitamīnu pilniem dīgstiem, ko lietot pie savām maltītēm. Vitamīnu bumbas!

Rūta Beirote,
z/s “Zutiņi” saimniece

“Kad dīgsti gatavā izmērā, tos tālāk turi ledusskapī līdz nedēļai, tas apstādina tālāko augšanas procesu. Tomēr nepiemirstam pirms ēšanas noskalot.”

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Dīgstu diedzēšanā jāievēro:

  • Sēklas diedzē gaismā, bet ne saulītē.
  • Burku tura siltumā, bet ne pie radiatoriem – sēklas iekaltīs.
  • Diedzēt var Adzuki un Mung pupiņas, BET NE PARASTĀS dārza pupiņas – tās ir indīgas.
  • Vienmēr noskalo un pasmaržo dīgstus pirms ēšanas. Tā sapratīsi, vai tie nav sabojājušies vai iepelējuši procesa laikā.
  • Ne visas sēklas var diedzēt šādā veidā. Atsevišķas būs piemērotas tikai sēšanai zemītē.

Dīgstu diedzēšanai var izmantot :

  • Mung un Adzuki pupiņas;
  • Redīsus un sinepes;
  • Sierāboliņu un brokoļus;
  • Lucernu;
  • Zaļos lauku griķus (Jā, tos pašus, kurus ēdat vārītus);
  • Kviešu graudus.
Rūta Beirote,
z/s “Zutiņi” saimniece

“Diedzējot griķus un graudus skalot nepieciešams biežāk, lai dīgsti nepaliek glumi.”

Rūta piekodina, ka pret dīgstu diedzēšanu nevienu brīdi nedrīkst izturēties vieglprātīgi.

Rūta Beirote,
z/s “Zutiņi” saimniece

“Tas nav gluži tik vienkārši, kā iesēt sēkliņas zemītē, apliet un paļauties – kā būs, tā būs. Neuzpasējot dīgstus, siltajā un mitrajā diedzēšanas vidē var attīstīties nevēlamas baktērijas, kas var nopietni kaitēt veselībai. Un tas, diemžēl, nav joks!”

Rūta iedrošina, ka izturoties pret šo procesu ar nopietnību un rūpību, tiksi pie veselīgu pavasara vitamīnu sprādziena savā šķīvī. Turklāt, arī garšīga.

Vairāk Rūtas padomu un recepšu atradīsi z/s “Zutiņi” mājas lapā.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm